marți, 11 august 2015

65. Teroare la Festivalul Mangalis – partea 1

Ana Pamfile si Oana Filimon erau ca niste cateluse ascultatoare in fata Veronicai Popescu. Veronica era o femeie de vreo 50-55 de ani, inalta, slaba, cu parul vopsit blond-cenusiu, mereu bine aranjat, cu niste ochelari de argint, delicati, postati in varful nasului ei mic si carn. Chiar si la varsta aceasta, eleganta ei dar si corpul bine pastrat, atrageau privirile admirative ale tuturor. Se mandrea ca este ca zodie scorpion si ca pe deasupra ca are ascendentul tot in scorpion. Si astfel isi scuza, cand cineva era foarte deranjat de stilul ei acid, rautacios si obraznic, ranjind cu malitiozitate, defectele, dand vina pe semnul ei zodiacal. Din cauza firii ei reci si dure, mai ales cu barbatii, lumea o banuia ca este lesbiana. Insa adevarul despre sexualitatea Verei nu il stia decat ea, pentru ca desi lucra in show-biz de peste 30 de ani, fusese mereu extrem de discreta cu viata personala, o calitate care rar se mai gaseste in lumea mondena.
Oana si Ana, angajatele ei, erau complet diferite fata de ea. Cel putin Ana, o fata de vreo 30 de ani, plinuta, cu o figura tampa, rotunda ca o placinta sau ca o mamaliguta, cu nasul borcanat si pistruiat, cu ochii veseli de maimutica, si cu niste buze care ar fi fost senzuale, daca nu ar fi fost umbrite vesnic de o mica dar imposibil de trecut cu vederea, mustacioara.
Oana era un pic mai diferita de Ana, incerca sa ii calce pe umeri Verei, dar era doar o palida copie amuzanta a acesteia, si asta o scotea din sarite, caci constientiza acest lucru, fiind totusi destul de isteata. Daca Ana avea o rautate prost-mascata mimand o dragalasenie copilareasca mult prea exagerata, Oana era cam prea serioasa si vroia sa para doar fata delicata, eleganta si care munceste foarte mult, sacrificandu-se pentru toata lumea. Oana era de fapt o fata inspida, cu o figura comuna, cu un fund foarte mare, mascat insa inteligent de bluze lalai si negre, si cu un nas acvilin pe care zacea un neg la fel de inspid ca si posesoara lui.
Daca Ana radea fara explicatie la fiecare cuvant pe care il spunea, cu un ras molipsitor dar care la un moment dat te scotea din sarite si te facea sa crezi ca este un pic retarda, Oana ofta la fiecare fraza. Vera le examina pe amandoua cu ochii mijiti. Le desemnase asistentele ei la unul dintre cele mai mari festivaluri din Romania, si rezultatul: o mare brambureala. Azi era prima zi a evenimentului de la malul marii, si nimic nu era inca gata. Cand le desemnase pe cele doua sa se ocupe de ce ar fi facut ea in mod normal, atunci cand era si platita pentru treaba asta, si cand mai avea peste 10 asistenti care ii faceau alte treburi, se gandise ca nu va mai fi sunata din minut in minut de catre toata lumea care sa ii ceara explicatii despre Mangalis. Din pacate, desi le daduse cateva milioane celor doua “natange”, cum le numise chiar ea in urma cu doua minute, tot era stresata de toata lumea. Cantareti, producatori de televiziune, operatori, impresari, PR-i, ziaristi, reporteri. Toti o sunau pe ea, spunandu-i foarte clar ca nu se pot intelege cu cele doua asistente, ca sunt incompetente si rauvoitoare. Iar acum Politia! In 10 ani de cand se organiza acest eveniment, niciodata, dar niciodata nu o stresasera cei de la Politie! Si mai era si editie jubiliara!
Chiar daca Verei nu ii mai pasa de Mangalis ca pe vremuri, cand veneau bani cu tona de la Presedentie, de la Primarie, de la Opozitie, de la mafia din oras sau de la copiii de bani gata de prin tara care vroiau sa devina peste noapte vedete, cantand la Mangalis, totusi trebuia sa se ocupe de acest eveniment. Cineva de sus din TV, ii spusese ca daca va arata bine evenimentul, in toamna va fi promovata. Desi parea calma, Vera clocotea de furie.
-        Sunteti amandoua extrem de proaste! Tu, Ana, in mod special! Am auzit ca ai scris numai tampenii pe Facebook! Iar tu Oana, asa indolenta si nesimtitoare….
-        Doamna Vera, cu tot respectul, am slabit trei kilograme de cand ma lupt cu evenimentul asta…
-        Nu se vede!
I-o taie imediat Vera.
Ana izbucnise in ras, insa si Vera si Oana ii aruncara niste priviri atat de ucigatoare, incat Ana inghi in sec si tacu.
-        Ma suna toti! Am crezut ca daca va las pe voi, doua zevzece…
-        Ce inseamna zevzece? Intreba naiva Ana.
-         Prost, natarau, gagauta, neghiob, smintit, retard…! Vaco! Ii suiera Oana printre dinti.
-        Repet, si nu ma mai intrerupeti ca va arunc in mare pe amandoua! Repet… (Vera isi trase rasuflarea si continua mai calm). Ma suna toti, ma intreaba de ce unii dintre artisti nu sunt pe lista, alti artisti se retrag pentru ca nici pana la ora asta nu li s-a spus unde o sa fie cazati, ma suna presa ca nu stie nimic despre eveniment, ca nu a primit niciun comunicat! Si acum Politia! De ce nu ati stiut ca nu este voie sa se auda in noua locatie muzica dupa ora 24.00! La ora 24.00 trebuia dupa programul facut de voi sa presteze urata aia din America, si eu ce ii spun?! Deci nu mai pot cu nervii. Este numai vina mea ca am luat dupa mine doua mucoase!
In acel moment, Vera se opri. Ragai o data, isi holba ochii, apoi facu “Aa..” si se prabusi pe puntea Vasului –Scena din Mangalia.
-        Aoleo! Doamne! Doamna Vera?!
Cele doua fete tipau si galagia i-a adus langa ele pe cativa tehnicieni care lucrau la sonorizare. Un barbat in salopeta de blugi, foarte bronzat, dupa ce ii palpase mana si gatul Verei, spuse:
-        Fetelor, sefa e moarta! Acum cred ca voi o sa va ocupati de eveniment.


Desi Oana si Ana au incercat sa tina in frau situatia, mai ales sa nu se afle ca celebra producatoare si prezentatoare TV Veronica Popescu a murit, se pare ca nu au reusit acest lucru, pentru ca la numai o ora dupa ce femeia a fost depozitata la morga Spitalului Universitar din Constanta, unul dintre artistii care urma sa concerteze in prima seara, un artist de origine bulgara, Iuri Bogdanov, o suna pe Ana, si cu o voce misterioasa o intreba:
-        Este adevarat ca a murit domnisoara Vera?
-        Doamne! De unde ai aflat?
-        Ei, nu conteaza… Spune-mi tu esti bine? Spectacolul se face? Festivalul adica… Adica nu se anuleaza nimic, nu?
-        Nu…
-        Deci eu cant?
-        Canto Iuri, canti. Acum serios, am foarte multa treaba…
-        Daca tot te-am prins la telefon, te rog mult, poti sa ma ajuti cu inca ceva. Si ma revansez! Iti aduc un parfum de trandafiri, ca sunt imaginea lor!
-        Nu merci, nu am nevoie, am acasa vreo 30 de …
-        Asculta-ma ca este in interesul tau…
-        Ce vrei sa spui?
-        Nu pot sa vorbesc la telefon. Ne vedem in jumatate de ora pe plaja, langa Salvamari, si apoi plecam la o terasa sa vorbim.
-        NU am timp de asta Iuri!
-        Repet, am vazut ceva azi si este in interesul tau sa ne vedem!
-        Ok…

Iuri statea in camera de hotel. Fusesera cazati la un hotel tipic romanesc post-revolutionar, in stilul cum sa faci din rahat bici, adica sa faci dintr-o cladire veche si scorojita, dand cu putina vopsea, ceva nou.
Iuri, care se nascuse si crescuse intr-o familie saraca de langa Sofia, nu era foarte deranjat de conditii. Nici noua lui iubita, Luciana, o tanara romanca de vreo 23 de ani, nu remarca faptul ca un artist ar trebui sa stea la 4 stele si nu la 2. Luciana fusese foarte indragostita de Iuri la inceputul relatiei. Era frumusica dar nu era deloc sexy. Devenise mica lui roaba. Ii mai ramasese poate de facut doar sa respire in locul lui, sau sa manance, si sac ante, in rest facea aproape tot. Nu era de mirare ca Iuri se ingrasase cu 20 de kilograme dupa divortul de Melania, cu care avea doi baieti, iar biata Luciana slabise de la inceputul anului aproape patru kilograme.
Mirosind parfumul cu care se daduse in exces Iuri, Luciana isi stranse buzele cu durere, apoi il intreba, ca intr-o doara pe iubitul ei cu douazeci de ani mai mare decat ea.
-        Puiule, te vezi cu cineva acum? Nu mai mergem la masa?
-        Nu piersicut, nu. Du-te sa mananci tu.
-        Mi-e cam naspa sa mananc singura. Si.. mai e ceva..
-        Ce draga?
-        Daca te vede vreun ziarist cu vreo femeie, o sa creada ca esti cu ea, si eu singura… si o sa scrie prostii.. Si stii ca tati s-ar supara… Oricum eu nu cred nimic.. Stiu ca tu esti un scump…dar…Presa… urasc ziaristii astia idioti…Hai pui, te rog…Nu pot sa vin si eu cu tine la intalnire?
-        Luciana. Nu ma enerva.
Tonul lui Iuri se schimbase radical. Nu mai era nici dragstos, nici bland. Parea acum, asa, uitandu-se din oglinda cu ura spre Luciana, cu mustacioara lui neagra si cu o mana ridicata in sus ca sa isi aseze niste par peste inceputul de chelie, semana izbitor cu Hitler, gandi pentru o secunda fata.
Luciana tremura si lasa capul in jos.
-        Te ascult si ma supun…
-        Hai, termina. Nu stau mult. Acum da-mi un sarut si adu-mi un pahar cu votca. Acum nu maine!

Se apropia ora inceperii evenimentului. Surprinzator, de cand murise Vera, Oana si Ana nu statusera o clipa locului. Desi staff-ul si muncitorii de la Mangalis crezusera ca se vor duce acasa fara sa ia niciun ban, si ca Festivalul se va sista in acel an, evident o data cu moartea Verei, iata ca nu se intamplase asa ceva. Dimpotriva, parca impulsionate, fetele incepura sa se descurce din ce in ce mai bine. Lucrurile gresite sau prost organizate se reparasera in mare parte si cat de cat, cel putin pentru prima seara de Festival, totul era organizat ca la carte. Ana se daduse peste cap si facuse chiar si o masa cu gustari pentru artisti, presa si organizatori, de pe care nu lipsea si sampania. Oana se uitase urat la ea, pentru ca ura tot ce inseamna alcoolul, insa ceilalti din stuff fusesera asa de fericiti de ideea Anai, incat, nu mai avusese cum sa interzica sampania. Toata lumea devenise euforica, toti stateau cu cate un pahar in mana si eventual cu cat eo tigara in cealalta, pe punte, asteptand ca ultimele pregatitri sa fie facuse, ca prezentatorii sa poate intra pe scena sis a se inceapa… Din cauza sampaniei, toti se simteau bine, radeau, astfel ca la un moment dat, cand cineva isi aduse aminte de moartea fulgeratoare a producatoarei evenimentului, tacura cu totii, stanjeniti. Chiar in acel moment cineva, unul dintre dansatorii Selenei Ionescu, una dintre artistele in voga in acesst an, care urma sa faca un show special in prima seara, navali pe punte cu figura congestionata.
-        Hello! Oameni! A murit unu’ in baie! E sange peste tot!

Oana si Ana rontaiau cipsuri si beau cate o bere in camera de hotel. Ana scoase din geanta si o sticla de whisky. Era un J&B autentic.
-        De unde il ai fa? O apostrofa, zambind totusi, Oana.
-        Retardul de a cantat doar o melodie, gay sau ceva de genul. Mi-a dat asta si niste bomboane.
-        Ce panorama esti!
-        Pai daca nu a mai ajuns fita pulii de Lolo! Stii foarte bine ca nu aveam ce sa fac in alea cinci minute…
-        Da, in fine. Putreai sa ii ceri bani!
-        I-am cerut. Nu avea. A zis ca se jura sa nu mai aiba parte de sex o luna ca nu are decat 50 de roni in buzunar. Si ca spera sa faca niste bani daca se duce la gay la nudist, si ca poate se revanseaza si…
-        Hai ca esti proasta. Te-a prostit. In fine…
-        Hai noroc! Avem nevoie!
-        Da…
-        Si pentru Iuri! Sa se odihneasca in pace!
-        Si pentru Vera!
Cele doua fete izbucnira in ras.
Iuri fusese mortul din baie. Desi fusese acoperit cu o fosta plasa de pescuit de catre ucigas, pentru ca sangele sa fie oprit, o dunga subtire de lichid rosiatic il alarmase pe dansatorul care daduse strigarea. Panica durase exact trei minute, pentru ca Oana reusise in timp scurt sa ii calmeze pe toti. Luase megafonul si le spusese tuturor ca daca nu continua, nu o sa isi mai ia banii. Ca fusese un mic accident, si nu o crima, ca omul facuse atac de cord si cazuse in baie peste chiuveta. Lumea se calmase instant, mai ales ca nimeni nu il suporta de fapt pe Iuri, care facea playback mereu, si era foarte obraznic atat cu barbatii, cat si cu fetele. Asa ca prezentatoarea Antonia Calamat, alaturi de asistentul ei Gogu Pantelimon, dadura startul evenimentului. Speriati, toti artistii, cantara putin si nu mai facura nicio fita, asa ca evenimentul se termina, cu tot cu recitalul Dolitttei Vas, la ora 24.00 fara cinci minute.
Totul mersese perfect iar cele doua fete aveau ce sa celebreze. Pe de alta parte, urmau inca cinci zile de Festival, iar Politia era in alerta. Trebuiau sa se prezinte la ora 8.00 la sectia din Mangalia.
-        Hai noroc!
-        Noroc!

Oana se trezi extrem de prost. Era ora 9.00. “Fuck! N-am auzit ceasul! O sa am probleme la Politie!”
Apoi se imbraca rapid, cu ochii mijiti si plini de urdori galbene, si urca in masina. Nu mergea nicaieri fara masina. Nici macar cinci metri. De aia si avea fundul acela extreme de mare si plin de celulita. NU se obosise sa ii bata in camera vecina colegei ei Ana. Insa cand intra in masina si gasi capul Anai cu ochii dschisi, postat exact pe scaunul soferului, o apuca o adevarata criza de nervi.

Gavriloiu, un individ grasuyt, plinut si mereu foarte rosu la fata si transpirat, transpire si mai tare in fata comisarului Lazarius. Lazarius se uita la el ca la un limbric. Gavriloiu se ocupa si el de Festivalul Mangalis, dar de partea cu sponsorii, marketingul, intr-un cuvant, de chestiile coioase.  Comisarul simtea ca omul din fata lui are, sau va avea in curand multe probleme cu legea, pentru ca, dupa o experienta de 30 de ani in Politie, ii dai seama imediat daca cel din fata ta este un infractor sau nu. Dupa ce va termina cu acest sir de crime absolute inexplicabile, va cere sa vada toate actele companiilor lui Gavriloiu. Si-l eticheta in minte: “Un pulifric gaozar umflat…”

Usa se deschise in incapere intra o doamna inalta, blonda, cu un nas a la Cyrano de Bergerac . Era Melania, fosta sotie a lui Iuri. Fara sa mai ceara voie sa se aseze, sau sa isi ceara scuze ca intra nepoftita, isi aprinse o tigara, apoi, cu o voce ragusita, anunta:

-        Din acest moment, eu ma voi ocupa de Mangalis. Proasta de Oana nu se pricepe, alealalte doua au murit, norocul vostru ca ma aveti pe mine, ii spuse lui Gavriloiu.

-        Ma tem ca trebuie sa va dau afara… spuse Lazarius.

-        Cat despre Iuri , stiu cine l-a omorat! Cretina aia cu care a fost! Urata aia de Luciana! Avortonul ala!

-        Doamna… condoleante dar… nu cred ca aveti probe sa acuzati …

-        Stiu foarte bine. Si la cat de desteapta sunt, probele le gasesc imediat!

-        Afara imediat!
Comisarul isi iesise din fire.

Cora Scoica asculta muzica la casti. Se pregatea psihic pentru seara cand urma sa cante. Desi vorbise cu organizatoarele de peste sase luni, nici pana azi, 14 august, ziua a doua a Festivalului, numele ei si al artistului neamt cu care ea avea duet, nu erau pomenite, nici pe site-ul official, dar nici pe Facebook-ul evenimentului. Cu toate acestea nu se descuraja. Will ii spusese ca asta e Romania, si ca este dispusa sa dea spaga ca sa cante. O durea sufletul ca Will trebuia sa dea bani, mai ales ca toti nemtii din orasul lui ii dadusera like- pe Facebook si pe youtube la melodiile lor. O deranja enorm si ca cele trei femei isi batusera joc de ea timp de jumatate de an in care o asigurasera ca va avea cel pitin 15 minute de recital pe scena Mangalis. O deranja si ca inca nu stia unde va fi cazata, unde va manca, unde va dormi. O mai deranja si faptul ca alti cantareti, doar cativa, urmau sa primeasca bani pentru scurtul lor moment artistic, in timp ce ea sau altii, era tratati in acest mod josnic. O supara si faptul ca ea urma sa primeasca bani in vreo cateva luni de la o mostenire, dar pana atunci avea conturile aproape goale. Isi amesteca cu un pair roz un amestec de votca si de suc de grapefruit si incerca sa se abtina sa mai fumeze. Nu de alta dar calculase ca in ultimii 15 ani daduse cam 20.000 de euro pe tigari. Statea pe plaja si incerca sa se simta bine dar 1000 de ganduri ii veneau in cap. Se mai ridica sa bea din paharul care se afla intr-un altul mai mare, plin de gheata, o alta gura, cand ramase cu mana la gura. Marea ii aducea ceva in dar. Isi puse ochelarii. Scapa paharul din mana. Recipientul se rostogoli fara zgomot pe nisipul gri, fin si fierbinte.
Din mare, plin de alge, iesi corpul Lucianei. Vanata si umflata. Si foarte moarta.
- Maiculita!

Va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu