marți, 3 februarie 2015

22. De ce a crapat micuta Chichi Chan

“O chema Odette. Era cea mai mica din clasa. I se mai spunea chinezoaica. Sau “micuta Chichi Chan”. Initial a crezut ca lumea era frumoasa. Desena fluturasi si zane pe caietul de citire. Cu mana micuta, tremura usor conturul aripilor, de parca erau sa zboare. De fapt erau gresite, miscate. Nici daca beai o sticla intreaga de whisky nu ti se parea ca fluturul acela decolorat si stramb, va zbura. Era doar in imaginatia ei.
De fapt nu avea pic de talent la desen, dar maica-sa pompa saptamanal invatatoarei, cutii cu ness, bomboane si ciocolati, si la sarbatori, parfumuri si bani. Si de asta, invatatoarea o adora. Era mica si draguta. Cum ar fi vrut sa fie fetele ei, mai putin micul defect…  ca era “saraca cu duhul”. Adica pe scurt, cam idioata.

Din cauza asta a fost cat pe ce sa nu mai intre la liceu. La liceu s-a descurcat cat de cat, pentru ca intre timp, pacla de pe creieri s-a mai dus, si a descoperit ca are un pic de talent la literatura si la limbi straine. Matematica, stiintele, chimia, fizica, erau pe undeva pe la coada prioritatilor ei, dar ea nu a avut niciodata, ca alti copii, cosmaruri din cauza asta, pentru ca din nou, mama lui Odette a inceput sa bage bani pe card profesorilor care acum nu se mai multumeau cu cafea, tigari, ciocolata sau parfumuri. Mai nou, doamna diriginta vroia un concediu la Paris, iar profesorul Mateescu de matematica, ar fi inchis ochii la faptul ca la 14 ani Odette nu stia ce inseamna un radical, dar numai daca I s-ar fi cumparat o noua masina.
Odette ajunse astfel la frumoasa varsta de 16 ani, cand lumea era la picioarele ei micute, ea toata cantarind 42 de kilograme si avand 1.45 inaltime. Totusi, farmecul de falsa chinezoaica compensa uneori acest defect si la balurile unde se statea mai mult la bar, pe cate un scaun inalt, Odette castiga lupta cu vreo competitoare blonda si cu craci cat toata inaltimea Odettei.

Odette provenea dintr- o familie buna, dar care se dezmembrase, o educatie cat de cat buna, cu pian si mii de carti in casa, suficienti bani si suficiente relatii cat sa nu faca prostii, dar la 16 ani, exact cand o domnisoara trebuie sa decida, mai ales daca provine dintr-o familie cu renume, cu ce miliardar sa se casatoreasca sau spre ce cariera sa se indrepte, Odette se apuca de video chat.
Pozele cu a au ajuns, datorita amabilitatii unor prietene, chiar la usa directorului liceului, in cutia postala din vila verde cu alb a rudelor cu bani ale mamei Odettei, pe bicicleta iubitului fetei, si ulterior dupa cativa ani, de cate ori fata se angaja. Ajungeau pe adresa de e-mail a sefilor ei.
Desigur, nimeni aproape nu reactiona. Si chiar se impauna cu treaba asta. “Pe mine nu ma atinge nimeni. Nici nu sunt eu in poze, ei … sunt eu, dar eu asa le zic. Vezi ca nici nu se vad tatuajele?! Pentru ca am pozat dintr-o parte, a, si oricum, pe asta din stanga nici nu il aveam pe atunci. Oricum sunt smechera. Si oricum toate fac video chat! Comm’on!”
Evident, nimeni nu reactiona. De altfel, mama Odettei nu i-a spus niciodata in desele partide de certuri, ca a pierdut un apartament din cauza datoriilor acumulate de banii platiti cu musamalizarea scandalului: Facea tot ce poate sa faca o mama. A dus-o chiar sa faca si avort de cateva ori. Pentru ca nu mai mergea de 10 ori intr-un an pilula de a doua zi. “Ti-am zis de nu stiu cate ori sa ii spui sa isi puna prezervativul!” “Hai ma mama! Termina-te! Asta e!” “Asta e, si pe tine te taie din nou. Esti proasta! Nu stiu cu cine semeni!”
Vremea a trecut si intr-o zi Odette si-a dat seama ca nu mai are mult si face 25 de ani. Era cuplata cu un sofer de tir, dupa ce avusese relatii nenumarate: fie cu un miliardar american de 72 de ani, cu un tip are se dadea peste, cu un vecin de bloc, cu doi gay cu care incepuse o partuida in trei, cu un cantaret de rock de vreo 59 de ani, - ca sa poate intra la un concert-, cu trei karatisti cu care fusese colega, cu un salvamar la mare, cu un salvamontist la munte, cu un dealer, apoi cu instructorul de karate, cu un coleg de la redactia sport – pentru ca Odette a decis dupa mai multe incercari, ca i-ar placea sa faca presa. “Presa, a 5-a putere in stat! Sau o fi a 6-a?!”
__________________________________________________
De aici povestea poate sa ia ce intorsatura vreti dumneavoastra. Daca ati fi misogin, ati spune: Fata asta mica de inaltime nu are sa o mai duca mult. O sa se ingrase, in primul rand, pentru ca probabil mananca mereu, si dulciuri mai ales, daca nu mai lucreaza la video chat, ci face presa; apoi o sa se urateasca din cauza varstei si a traiului din Romania, iar daca este bruneta, si clar nu mai vrea sa faca avorturi, o sa ia anticonceptionale, care o sa o faca plina de bube si de pilozitati excesive. Pe scurt, in 5 ani, va fi praf. Mai ales ca familia ei a pierdut o casa, si pe criza asta, sigur o va lua razna, ori va ramane de data asta gravida cu vreun boschetar, si va sfarsi ca Lolita lu’ Nabukov, ori va ramane singura, sau ceva de genul, o femeie cu mai multi iubiti, niciodata casatorita, care moare singura in casa plina de obiecte de arta sau kitsch prafuite, in timp ce isi facea o fasole cu ciolan.”
______________________________________________________
 Femeia frumoasa, blonda si inalta se opri din tasta. 
Victoria incerca sa isi imagineze sfarsitul cartii ei.

Emotionata, va plange cand va afla ca Odette a ajuns pe mana unui peste, dar isi va incrunta sprancenele frumoase, proaspat desenate de Adriano, fata-baiat de la Salon, cand va citi ca Odette a fost obraznica la un Bal al Bobocilor cu o fata inalta, slaba si blonda care semana cu ea cand era mica. Victoria nu o va ierta pentru asta pe Odette. Aceste lucruri nu se iarta niciodata intre femei. Se pedepsesc. Se iarta. Dar nu se uita. 
Victoria se reapuca de tastat. Avea totusi un dead-line si o promisiune.
 ____________________________________________
“Odette nu se va ingrasa. Odette se va intalni la o conferinta de presa cu un compozitor foarte drogat. Dar divortat. Inalt cu par lung si blond. Va fi exact sclipirea de care va avea nevoie Odette. Din pacate, dupa 2 ani petrecuti cu el, mare parte in Italia si Spania, Odette se va intoarce acasa, extrem de slaba, fara chef de viata si foarte trista. Dependenta de heroina si de cocaina dar si desele momente cand stia ca este inselata isi spusesera cuvantul. Odette nu a mai putut fi niciodata ce a fost. 
Micuta Chichi Chan a fost gasita spanzurata in baia insalubra unde locuia, intr-o casa care nu era nici macar a ei, ci a unei matusi care era plecata tot in Italia. Ba nu, sa nu fiu asa de rea. Odetta a fost gasita moarta in apartamentul cel mai scump al hotelului Rex de la Mamaia. Cateva melodii de-a le ei care fusesera inregistrate in cateva studiouri no-name din Bucuresti in perioada adolescentei, au fost remixate si au devenit hituri.
 Si toata presa a relatat despre cazul "micutei false chinezoaice" care s-a sinucis mult mai elegant decat Madalina Manole, dar totusi traditionalist, si anume in cea mai scumpa camera a celui mai scump hotel din Romania, avand alaturi un vin de tara si o cutie goala de nurofen. Odette a murit asa cum vroia sa traiasca. Euforica, cu fite si vedeta!” THE END

Blonda ofta incantata. Salva textul, Apoi il trimise editorului. 

Cartea a avut un imens succes.

-         Alo!
-         Alo, da. Buna seara.
-         Ma numesc Gina Gaman, sunt studenta si am citit cartea dumneavoastra, cu “micuta chinezoaica”…
-         Poftim?
-         Despre Odette.
-         A, da.
-         Vroiam sa va spun ca o fata de la noi de la Facultate a citit cartea si s-a spanzurat. A crezut ca era vorba despre ea.
-         Vai, nu se poate!
-         Da, va dati seama. Fata era premianta, lucra la ziarul scolii. Dar nu se compara cu acea nenorocita Odette de care ati scris. Personajula ala este chiar scarbos… Colega noastra doar seamana fizic cu cea din cartea dumneavoastra… si poate la limbaj…adica vorbea de alea cu “coom’on” sau “ba coaie”, dar cam atat….
-         Si cand s-a intamplat tragicul eveniment?
-         Pai pe 14 Februarie, acum cateva zile. Cand l-a prins pe iubitul ei ca o insala cu o fosta colega… Cineva i-a trimis un bilet, ca o sa il gaseasca pe iubitul ei la un hotel…
-         Si???
-         Si am fost eu cu ea si cu inca o prietena! Si asa era… Era cu una…
-         Imi cer scuze, iubitul ei o insela, chiar ca in cartea mea?
-         Da, iubitul ei, Dobre, o insela…cu o tipa destul de cunoscuta, parca Andreea Matei, psiholoaga, nu stiu detalii… Dar stiti ce este ciudat, si fata asta avea un tip cu care vorbea, un fel de cantaret, din nai sau ceva aseamanator... desi vedeti, inca o coincidenta!
-         Imi pare rau pentru prietena ta…
-         Nu, nu era prietena mea, era o colega, doar. Si ne enerva pe toti... Sorry, nu am vrut sa spun asta. Doar ca se credea foarte tare, dar era cam proasta... Dar am tinut sa va spun, pentru ca romanul dumneavoastra este foarte tare! Adica super cool! Si oricum, m-au rugat si colegele sa va sun…sa va felicit.
-         Am inteles. Pai ce sa spun, daca vreti, trimit o coroana la mormant la colega voastra?
-         A, nu e nevoie. Maica-sa nu-i face slujba, si nici mormant. O sa o arda. Daca vreti, veniti la crematoriu. Dar mie, bleoh, mi se face scarba, eu una nu ma duc!
-         Am inteles… Ce sa spun… Multumesc pentru telefon…
-         Si eu va multumesc si va spun ca sunteti scriitoarea mea favorita! Parca intrati asa in mintea omului… nu stiu…
-         Ce draguta esti! O zi buna draga mea! Te pup si … Condoleante inca o data!
Scriitoare inchise telefonul. Apoi apela un alt numar.
-         Alma! Esti nebuna?! S-a rezolvat! A crapat gasculita aia, proasta care vroia sa se marite cu sotul tau! Acum, ce stai, impaca-te cu el!
Cealalta se auzi cum rade incet.
-         Tu chiar crezi ca mie chiar mi-a placut vreodata strambul ala? Taranul ala infect? Cu aere de vip! I-am vrut dar banii! Astept divortul. Zau, am senzatia ca nu ma cunosti deloc! Am vrut doar sa imi bat joc de pocitania aia pitica, boccie si intriganta!
-         Dai o bere atunci pentru tot taraboiul asta! M-au sunat de la scoala de la ea!
-         Dau si zece beri, daca mai scrii maine ceva….
-         Te intreci cu gluma! Hai te pup sadico!
-         Si eu, genialo!

FINAL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu