duminică, 12 aprilie 2015

49. O Julieta mult prea reala – Partea a II- a


Ianculovici statea in mijlocul salii de clasa, cu fundul pe catedra. I se parea lui ca este mai impunator asa, sa stea cu prohabul pantalonilor sai cenusii expus in fata studentilor. De aceea baietii stateau in ultimele randuri, facand misto de profesorul lor, de altfel simpatic, iar anumite fete stateau in primele banci, sorbindu-i cuvintele.
Petre Ianculovici era un barbat mignon; avea vreo 1.60 si 1.65-1.70 metri, cand purta niste bocanci speciali, cu toc. Era smead, chiar tuciuriu, si isi lasese o mica mustata si o barbita cochete. Motivul pentru care se aranja astfel, nu era pentru ca juca vreun rol, desi asa se scuza el vecinilor, ci pentru i se parea ca asa, nasul sau devine mai mic, iar gura mai senzuala.
Fusese in urma cu cativa ani vedeta, mai mult datorita relatiei cu o anumita prezentatoare TV, decat datorita performantelor sale actoricesti. Si totusi, lunile in care a aparut pe primele pagini au contribuit la succesul lui in cariera, caci a prins cateva contracte importante de la cateva firme care vroiau ca el sa joace in reclamele lor, dar si la Teatru, unde luase cateva roluri bune.
Dupa despartirea de Natalia, care plecase in SUA unde se casatorise cu un regizor celebru, cariera lui Ianculovici intrase iar in regres, cat si situatia sa financiara, de aceea a trebuit sa redevina profesor de teatru. Lucru care nu ii displacea, pentru ca adora sa dea ordine si sa se simta cel mai important, dar il iritau in aceasta perioada cateva aspecte, asa ca incerca sa vina cat mai rar la program, cu pretextul ca: “Sunteti déjà mari, maine poimaine o sa jucati la National sau la Bulandra! Ce mai aveti nevoie de mine?! Ce, sunt eu dadaca voastra?!” Insa altul era motivul pentru care el nu mai venea decat rar la Facultate.



Un telefon in miez de noapte il trezi pe rubicondul Badea. Emanuel Badea. Tusi, se scarpina in cap, apoi raspunse, cascand.
-       Daaaaa!
-       Vio sunt!
-       Hm?
-       Nepoata ta! Violeta!
-       A.. Buna copilu’! La ora asta se suna??
-       Unchiule….! Este grav…!
-       Pai ma gandeam eu… de ma chinui asa in miez de noapte!
-       Pot sa vorbim? Sau, mai bine, ne vedem undeva in doua ore… Ca este ora 5.00. Hai la Unirea, la Mc la 7.00!
-       Ok… Dar la 9.00!
-       Deci mai zi-mi o data! Ca m-ai zapacit! Cui a dat rolurile Ianculovici, si cine sunt actorii!
-       Marian, baiat de bani gata, superficial, are un Mertan. El este Paris, cel cu care vroia sa o marite Capulet pe Julieta.
-       Asa…
-       Istodor, cel cult si grasut este Capulet- tatal. Alina, grasuta, karatista, are un rol de travesty: lord Montague, tatal lui Romeo.
Ana tocilara, este Rosalinda, prima iubita a lui Romeo.
-       Dar Romeo si Julieta?
-       Ai rabdare! Ahmed, arabul sexy de care ti-am zis….
-       Mai bine juca rolul lui Othello!
-       Pai nu facem piesa asta!
-       Dar are o relatie cu Lucia?
-       De unde ti-ai dat seama? Nu ti-am zis asa ceva.
-       Ei, am invatat sa citesc printre cuvinte… Zi ce rol are baiatul asta?
-       Il joaca pe printul Escalus.
-       Deci nici el nu este Romeo… Zi mai departe!
-       Andy, tocilarul slab, inalt, cam complexat. El il joaca pe Friar Laurance, prietenul bun al lor si spiter. Paul, tatuatul cu mai multe joburi si facultati, este Romeo, fiul batranului lord Montague…
-       In sfarsit! Si tu esti Julieta?!
-       Nu… Julieta a fost desemnata Lucia… Dar Lucia a disparut!
-       Deci? Tu esti Julieta? Tu chiar ai talent!
-       Nu e vorba de asta… Profesorul a desemnat-o pe Vali.
-       Vali -  blonda fina, sensibila? Asa cum ai descris-o acum 30 de minute.
-       Da, vad ca pe unele le retii… Unchiule, unchiule…
-       Si tu?
-       O sa fiu doica…
-       Si de ce esti speriata? Stii ceva de disparitia roscatei? Am inteles ca nu prea erati prietene.
-       Lucia e o prefacuta. Calca pe cadavre. Este totodata si urata si inculta. Sau, nu urata, dar cel putin, nu este frumoasa.
-       … Si mai tanara ca tine… Dar vorbesti ca o femeie geloasa. Daca nu este frumoasa, de ce esti geloasa pe ea?
-       Nu sunt… 
-        Nu te prinde bine sa minti, iepuras. Dar, in fine, o sa imi spui tu cand crezi. Ideea e sa nu fie prea tarziu…
Primele pagini ale catorva ziare importante au fost pline de cazul “Studentei la Teatru disparute fara urma. Frumoasa roscata urma sa joace rolul Julietei”. Cineva probabil ca trimisese prin pont subiectul, de venisera asa de repede paparazzi si reporterii iscoditori la Facultate.
Cateva zile nu se mai vorbi de piesa, ci doar despre “frumoasa” Lucia. Ahmed era cel mai trist dintre toti. Fuma non stop, ofta, si parea foarte suparat. Nu dadea nici buna ziua nimanui. Mai bizara a parut insa retragerea Valentinei, care a spus ca ea nu poate sa retina un rol asa de complicat, si ca i-ar conveni mai bine rolul doicii. Retragerea ei a picat exact cand Violeta se pregatea sa marturiseasca ceva ce vazuse ea in seara disparitiei Luciei. Astfel, Violeta nu a mai spus nimic Politiei, in schimb, a acceptat rolul Julietei, dar fara prea multa incantare.
Oricum era extrem de nervoasa din cauza faptului ca mereu era rezerva si niciodata nimeni nu se bucura cand ea primea un rol important. Stresata ca trebuia sa mai invete o gramada de replici, fuma neintrerupt la geamul salii, precum Julieta originala, cu textul in fata si cu un energizant langa ea.
La fel de nervos, dar in alt mod, era Ianculovici. Deodata, usa salii clasei se deschise, si exact ca intr-un film de groaza, intra Lucia, cu fata alba, cu vanatai pe maini si cu parul valvoi, plina de noroi, de urme ruginii ce pareau sange, si cu hainele rupte.
Ea a descris extrem de in detaliu pe cei doi “rapitori”, “doi tipi solizi, cu barbi false, imbracati in negru de sus pana jos”, care o legasera la ochi pentru cateva zile, o batusera si o hranisera numai cu apa si cu paine.
Drept vorbind, Lucia parea acum mai slaba, adica i se cam scurgeau hainele pe ea, dar nu parea prea infometata, caci cand Alina a inceput sa desfaca niste ciocolati si sa le manance, Lucia nici macar nu a schitat vreun gest cum ca i-ar fi pofta de asa ceva.
Evident, presa, televiziunile si blogurile au scris, din nou, cateva zile din nou despre Lucia. Devenise un soi de vedeta si asta I se urcase la cap, caci era si mai obraznica decat inainte. La politie a aratat cateva hartii murdare si rupte pe care se pare ca le primise. Erau niste amenintari de tipul: “Te crezi cea mai smechera? Nu vei lua niciodata rolul Julietei! Mai bine moarta decat sa joci rolul preferatei noastre.”
Toate privirile s-au indreptat asupra Violetei, noua Julieta. Deja, retragerea lui Vali, pentru unii dintre ei, avea o noua explicatia: Violeta poate este caoul rautatilor! Vio oare a amenintat-o si pe ea?!
Exact atunci Lucia a izbucnit plina de nervi si de ura.
-       Cum o femeie care poate sa imi fie mama sa joace o virgina? Ma faceti sa rad! Ce dracului! Nu ma intereseaza daca asta mi-a facut ce mi-a facut, dar mi se pare incredibil ca a ajuns asta noua Julieta! Dar mai bine sa luati un baiat! Macar sa fie tacamul complet! Luati mai un baiat cu mustati! Ahmed, mama, de ce nu te lupti si tu pentru rolul Julietei, ca vad ca au innebunit toti?!


Rusinata, Violeta iesi din clasa fugind. Lacrimi mari si grele i se prelingeau pe obraji. “Mai bine as fi spus de la inceput adevarul! Acum e prea tarziu!”, isi spuse ea plangand.
va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu