marți, 14 aprilie 2015

51. O Julieta mult prea reala – Partea a IV-a


Lumea aplauda frenetic! Urma un alt duel. De data asta unul cu adevarat interesant! Frumosul Romeo si periculosul Paris! Gay-ii din sala isi dadeau coate si isi potriveau camerele de filmat si telefoanele ca sa imortalizeze momentul. La fel si cateva fetiscane de oras care chicoteau excitate. "Mama mia, chiar e un show pe cinste!"
 Paul si Marian urmau sa se dueleze. Iar lupta era arbitrata de sexosul Ahmed. “Ce priveliste interesanta pentru unii, chiar daca partitura initiala este usor modificata....!”, murmura pana si Badea, placut impresionat de acea mise en scène mai aparte.

Adrenalina era in toi pe scena, lumea punea pariuri – deh, tinerii din ziua de azi nu citisera piesa si chiar nu stiau cum se va termina acest schimb de replici semnat W.S. - , cand, unul dintre cei doi actori care incepusera duelul, scoase o injuratura ciudata, ce parca nu se potrivea defel cu atmosfera shakespereana de pana atunci …
-        Sa imi bag pula!
Si lucrurile nu s-au oprit aici…, caci si partenerul lui de scena tipa imediat, ca si curentat, in timp ce isi scotea sabia din teaca.
- Mortii ma-sii! Care futu-ti gura ma-tii ai facut asta?!
Cineva le sopti sacadat ceva, de undeva de sub podea, si cei doi tineri se calmara. Era sufleorul, un domn de vreo 60 de ani, invatat cu astfel de farse, care le spunea sa isi vada de piesa…
Ca la un semn, cei doi tineri se uitara unul la altul, si cum cei din sala isi dadeau coate, decisesera la unison sa continue scena duelului, desi in teci, in loc de impozante sabii din lemn – recuzita spectacolului – nu se mai aflau decat ….la Paris un morcov gigant, iar la Romeo, un mare castravete.

Totusi, chicotele de ras din sala, de pe primele randuri, se intetira, si soaptele deveneau tot mai intense. Se pare ca publicul isi daduse seama ca este ceva necurat la mijloc, si ca ceea ce vedeau ei pe scena nu face parte din scenariu, si, incet-incet, toti incepeau sa rada de actori.

Nervosi si umiliti, cei doi tineri actori, si langa ei, Ahmed, care inca nu realizase ce se intampla, incercau sa pastreze aparenta, spunandu-si rolurile, cand deodata, spre uimirea tuturor, un urlet ingrozitor se auzi de undeva din spatele scenei.

Urletul a fost asa de sinistru, incat si  cei mai pusi pe glume dintre cei din sala, au amutit deodata. Toata lumea tacea chitic. Deodata, din culise, se auzi, dramatic, o voce sfasaietoare. Era Ana, tocilara.
-        Politia! Ajutati-ne! L-au omorat pe profesor! Teroristii! Ianculovici pe plin de sange! Sariti!

-        
Domnisoara, eu zic ca este de ajuns implicarea ta in acest proiect….

-        Unchiule…

-        NU observi ca se intampla ceva oribil?!

-        Pai da, dar…

-        O fata rapita, batuta, sechestrata, poate si violata… Mai multe feluri de amenintari la adresa voastra, recuzita furata si totul culminand cu un atac infiorator la adresa demnitatii umane… Doua sabii de lemn infipte in mod tragic si grotesc in cullo acestui domn profesore… Che orore!!!

Violeta se prefacea trista, dar pufni in ras.
-        Observ, draga mea nepoata ca nu prea stii deloc sa te preface!
-        Iarta-ma unchiule dar cand te enervezi , vorbesti cu accentul tau italienesc…. De fapt accentul strabunicii noastre… si…
-        Si, merda! Si iti spun eu ceva! Si ce mi se pare cel mai ciudat, este ca toti dusmanii dumitale patesc ceva urat!
Violeta ofta. Isi recapata aerul serios, un pic trist.
Se aflau pana la urma in postul Pastelui, la doar cateva zile dupa nenorocita de Premiera. Evident, din nou, toate ziarele scrisera! Evident, piesa devenise celebra, ca si Lucia, din nou, care urlase dezlantuita pe scena, bocindu-si, de data asta, “mentorul”… Farsa gandita de ei nu mai existase… Iar rolul ei, Violeta- Doica, scazuse si mai mult ca importanta.
-        Ai de gand sa spui ceva? In timp ce un biet om nevinovat  este la un pas de moarte…. ea rade!  Mai adauga unchiul ei, apoi se ridica de pe fotoliu, si isi aprinse un trabuc.
-        Bine. O sa iti spun ce am vazut atunci, in prima seara.
-        Cand?
-        In ziua cand si-au ales piesa… Eu am ajuns tarziu, seara… NU am zis la nimeni ca am ajuns totusi la facultate.
-        Si ce ai vazut?
-        Ianculovici si roscata! Si inca cineva! Erau unii peste altii in baie! O gramada de carnuri dezbracate! Pe ea am recunoscut-o dupa parul ei rosu, si pe el… dupa capul plesuv…. S-a ridicat din.. ceea ce facea…. Si s-a uitat direct la mine… Am fugit! Nu stiam cum sa folosesc informatia… sau daca sa o uit…. Ma gandeam ca mai bine nu ma mai duc cateva zile la scoala… si poate o sa uite toti trei… Dar clar, din cauza asta urma ca cineva sa aiba un rol principal feminin… si nu eram eu aia… iar altcineva…sa aiba un rol important masculin! Ca doar nu puteam sa cred ca doi tineri frumosi  sa fie indragostiti de un broscoi murat si plin de riduri!
-        Ce informatie tare! Milioane de sticle de rom!!!!  TE iubesc nepotica mea! Si iarta-ma ca am tipat la tine! Stiam ca numai asa o sa spui ce vazusei! Stiam ca ai vazut ceva important, dar ca iti este rusine sa spui!




Emanuel Badea pusese pe masa din lemn detrandafir din sufrageria spatioasa, plina de tablouri, cateva figurine din ouale cu surprize Kinder. Vorbea cu Sam, catelul lui.
-        Sam, fii atent! Asadar… Lucia, Istodor, Ahmed, Vali, Paul, Ana, Alina, Marian. Si Ianculovici …. Si Violeta….
Of Doamne, nu este drept sa nu o scot pe Vio din ecuatie… Dar ma ajuta in vizualizarea intamplarilor…Dar lipseste cineva…. Andy! Tocilarul, parca….Dar as vrea sa sa imi aduc aminte perfect…


Detectivul scoase din buzunar o bricheta, apasa in stanga ei,si din ea se auzi foarte clar:
“- Deci mai zi-mi o data! Ca m-ai zapacit! Cui a dat rolurile Ianculovici, si cine sunt actorii! - Marian, baiat de bani gata, superficial, are un Mertan. El este Paris, cel cu care vroia sa o marite Capulet pe Julieta. - Asa… - Istodor, cel cult si grasut este Capulet- tatal. Alina, grasuta, karatista, are un rol de travesty: lord Montague, tatal lui Romeo. Ana tocilara, este Rosalinda, prima iubita a lui Romeo. - Dar Romeo si Julieta? - Ai rabdare! Ahmed, arabul sexy de care ti-am zis…. - Mai bine juca rolul lui Othello! - Pai nu facem piesa asta! - Dar are o relatie cu Lucia? - De unde ti-ai dat seama? Nu ti-am zis asa ceva. - Ei, am invatat sa citesc printre cuvinte… Zi ce rol are baiatul asta? - Il joaca pe printul Escalus. - Deci nici el nu este Romeo… Zi mai departe! - Andy, tocilarul slab, inalt, cam complexat. El il joaca pe Friar Laurance, prietenul bun al lor si spiter. Paul, tatuatul cu mai multe joburi si facultati, este Romeo, fiul batranului lord Montague… - In sfarsit! Si tu esti Julieta?! - Nu… Julieta a fost desemnata Lucia… Dar Lucia a disparut! - Deci? Tu esti Julieta? Tu chiar ai talent! - Nu e vorba de asta… Profesorul a desemnat-o pe Vali….”
Badea medita, uitandu-se la Sam.


-        Hm… Si apoi Valentina s-a retras…. Amenintata oare?! Sau nu?! Hm…

Exact in acel moment, telefonul fix suna in partea cealalta a casei. Pana sa ajunga la el, robotul spusese: Buna sa va fie inima. Nu ati gresit. Sunt Manu Badea. Spuneti va rog:



-        Unchiule! Sunt la Politie! Am dreptul doar la telefonul asta! Sunt acuzata ca am omorat-o pe Luci! Luci… da… Lucia a murit…Ajuta-ma!

Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu