luni, 13 aprilie 2015

50. O Julieta mult prea reala - Partea a III-a




Cat de cat, lucrurile se mai linistisera in clasa de Teatru a lui Ianculovici. Dupa nebunia cu disparitia si apoi aparitia Luciei, parca excesul de adrenalina si feromoni pe care tinerii il aveau, se topise brusc. Sau poate Politia ii speriase un pic?! Sau, cine stie, aparitia ziaristilor si paparazzilor, care se uitasera chioras la fiecare in parte, de parca fiecare ar fi fost vinovat… 
In orice caz, studentii aveau, mai mult ca niciodata, chef de repetitii. Fiecare din ei isi juca rolul din ce in ce mai bine, si cei care aveau putine replici de spus, ori mai improvizau alte mici roluri de umplutura, ori se faceau utili, ducand gunoiul, aducand si montand recuzita, cosand hainele de epoca imprumutate de la un Teatru, haine care erau desirate pe la maneci, cumparand mancare, golind scrimierele sau lucrand la promovarea spectacolului. Erau cu adevarat o echipa.
Noua Julieta, Luci, altadata bronzata ca o mulatra, uitase ca exista solar, si din ce in ce, pielea ei se albea, ajungand la culoarea ei normala de moldoveanca. Pe de alta parte, Luci capatase un aer mai linistit, mai calm, in concordanta cu personajul sau, Julieta. Toata lumea uitase ca alte doua fete ar fi trebuit sa aiba rolul principal, si acestea din urma, respectiv Vali si nepoata detectivului Badea, Violeta, isi vedeau de rolurile lor micute, bucuroase, pana la urma, ca nu au de invatat zecile de pagini ale rolului Luciei.
Si cu toate acestea, la finalul lunii martie, o intamplare groaznica petrecuta in Campus, ii dadu peste cap pe toti.

Fusesera descoperite niste mesaje de amenintare. Mesajele il priveau pe Ianculovici. Se pare ca cineva cerea redistribuirea actorilor, in special pentru rolul lui Romeo. Despre Julieta se pomenea doar ca: “este perfecta pentru primul spectacol, dar dupa aia o sa vedeti ca veti vrea sa luati pe alta”. In plus, erau date tot felul de sfaturi actoricesti, idei de noi decoruri si de o alta coloana sonora. Cum mai multe persoane din afara Teatrului, nu numai ziaristi sau fosti colegi, sau colegi din alti ani, vizionasera primele incercari ale piesei, dar mai si filmasera pe ascuns repetitiile, nu se putea stii cu siguranta cine putea scrie un astfel de bilet, pentru ca suspecti erau prea multi.
Cat despre scrisori, Ianculovici era amenintat in limbaj urban, in mod elegant va putem spune doar ca i se spunea ca va primi ceva tare si mare in zona anala daca nu va urma instructiunile din bilet.
Totusi, aceasta chestiune cu amenintarea a avut si un impact pozitiv. Cativa studenti s-au gandit sa modernizeze finalul spectacolului si sa ii dea o alta turnura. Urma sa fie un fel de farsa burleasca, tragi-comica. Cei zece actori si profesorul lor au fost de accord in unanimitate. Nu se putea o mai mare palma pentru hartuitorii anonimi decat marele final inventat de ei!

-        Unchiule!
-         
Alo! Da?
-        Iarta-ma, stiu este ora 7.00 dimineata…
-        Da nepoato… M-am obisnuit… Noroc ca am niste vecini care nu stiu ce naiba repara sau construiesc la ei in casa si m-am trezit de vreo ora… Asa ca sunt fresh! Ia zi, ce probleme mai ai?
-        O nenorocire!
-        Ce s-a intamplat?
-        Au murit….
Fostul politist sari ca ars din fotoliu, dand un ghiont cainelui, un buldog englez care ii semana perfect, care se rostogoli pe mocheta. Noroc ca animalul era extrem de docil si isi iubea enorm stapanul.
-        Doamne fereste! Zi-mi cine a murit!
-        Acum m-au sunat de la Politie si pe mine. Au fost gasiti de femeia de serviciu de la Facultate…
-        Cine?
-        Paris si Romeo! Repetau… Ieri seara repetau la un pahar de vin! Erau imbracati in costume si repetau…
-        Sunt morti?! Cum?!
-        Aveau lamele cutitelor infipte in gat!
-        Doamne Dumnezeule!
-        Teapa!
-        Poftim?!
-        E 1 aprilie! Pacaleala! Hai ca te-am speriat!
-        Vai ce bataie iti trag eu cand te prind! Ce sperietura mi-ai tras!
-        Ideea e ca te invitam la premiera! Si vrem sa facem o caterinca de genul ca sa se creada ca Romeo si Julieta au murit. Cam asa vreau sa fie reactia ta, pentru ca Luci vrea sa cheme televizunile, sa filmeze, cica o sa fie si in direct de la finalul piesei, si tu fiind un om de vaza, respectabil, o sa fii foarte credibil! O sa fie cateva secunde de panica!
-        Vai de mine… Pai dupa asta nu o sa mai fiu om respectabil…
-        Unchiule! Este in slujba artei!
-        Bine, bine, dar tu cu ce te alegi?!
-        Pai, eu o sa plang cel mai tare! O sa joc cu adevarat rolul de doica disperata la final, nu in piesa, cand nici nu ma vad! Deci este important si pentru mine, vezi bine, nu doar pentru Romeo si Julieta…
-        Adica Paul si domnisoara uracioasa si ciudata, Lucica, parca?
-        Da, astia… Asta e. Oricum mie imi plac chestiile mai moderne. Dar important este finalul!
-        Bine, am inteles! Vino la un ceai mai incolo!
-        O sa vin. Merci tare mult!
-        Intre timp o sa ma gandesc si eu la o pacaleala pentru tine, diavolito!


Badea era in sala. Transpirase un pic din cauza caldurii trupurilor, dar si datorita reflectoarelor de deasupra. Dar nu putea sa isi scoata sacoul roz. S-ar fi vazut urmele de transpiratie de la subrat. Isi simtea din plin toate cele peste 100 de kilograme.
Isi puse in gand sa lase dulciurile si sa se reapuce de vechea lui cura cu mere. Se stramba a dezgust. Numai gandul la mere ii provoca foame si durere in stomac. Ofta si isi muta privirea la sala, nu fara sa se gandeasca ca aici ar fi fost bine sa se afle si o firma de paza. Abia in urma cu jumatate de ora aflase de la Violeta, despre scrisorile de amenintare ale unui individ obsedat de Romeo si Julieta. Chiar daca nu o priveau direct pe nepoata lui, aceste chestii il enervau. Isi incrunta sprancenele. Simtea ca se va intampla ceva neplacut. Stomacul nu ii dadea pace. Nu, nu din cauza celor trei pahare de sampanie! Si mai avea unul pus bine sub scaun! Zambi. Nu, ci pentru ca intotdeauna cand simtea ca se va intampla o nenorocire, simtea ca un mic junghi in stomac. Incerca sa isi scoata gandurile negative din minte si incepu sa cerceteze locatia.
Sala micului Teatru Europolis era arhiplina. Probabil ca reprezentatii Teatrului National care refuzasera gazduirea tinerilor actori isi rodeau acum unghiile de ciuda. Se vandusera peste 200 de bilete si oamenii stateau pe unde apucau. Cum la barul de jos fusese permisa servirea bauturilor alcoolice, si cum era aproape ora 20.00, toata lumea era extrem de relaxata si de bucuroasa. Era un spectacol atipic, pentru ca desi actorii erau inca niste tineri studenti, Julieta era jucata de “fata aia frumoasa rapita si batuta”. PR-ul facut de Lucia fusese bun si acum roscata culegea roadele.
Se umflase in pene de mandrie, si nu ii mai ajungeai la nas nici cu prajina. Nici macar cu iubitul ei, Ahmed, nu mai vorbea. Il trata de dus si din cand in cand ii dadea ordine scurte cu un ton ascutit. Nu se mai uita nici macar la Profesorul Ianculovici. Dar se oprea din timp in timp ca sa dea autografe, presarate cu inimioare si pupici, publicului, care astepta nerabdator ca spectacolul sa inceapa. Imbracata cu o pelerina lunga si neagra menita sa ii ascunda costumul de scena de dedesubt, Luci se plimba de colo pana colo in Teatru, sorbind gratioasa din paharul de sampanie roz.
Se auzi gongul si cineva o striga sa intre in culise pentru ca urma sa inceapa:
Romeo si Julieta!



In scena intra un baiat dragut, blond. Povestitorul. A fost intampinat cu aplauze puternice.

“….Cele doua familii importante ale Veronei erau Capulet si Montague. Neintelegerile dintre cele doua familii erau atat de mari si durau de atat de mult timp, incat nu era posibil ca un servitor al casei Capulet sa se intalneasca cu un servitor al casei Montague, fara ca din aceasta sa iasa o cearta.In primul act, batranul lord Capulet a organizat un dineu fastuos la care a invitat multe doamne frumoase si numerosi nobili. La acesta petrecere toti erau primiti in afara de cei din familia Montague. Cu toate acestea Romeo, fiul batranului lord Montague merge mascat la petrecere pentru a o vedea pe Rosalinda, femeia pe care o iubea.. (…)


Urmarind monologul povestitorului, Emanuel Badea isi dadu seama ca o recunoaste pe tanara, de fapt pe tanarul paj care recita asa de frumos. O recunoastea din descrierile nepoatei sale. “Da, e o adaptare a textului, dar o adaptare interesanta… Si fata care vorbeste… Frumoasa fata… Pura, calda, calma, cuminte… Valentina, parca o cheama. Dar joaca bine. Pare un baietel… Un mic Puck! Dar parca ar fi mers mai bine in rolul Julietei, si nu fata aceea cu voce ascutita si privire taioasa, Lucia… Evident si Violeta putea sa joace bine… Hm… Este insa ceva ciudat la toata atmosfera asta… Iar ma doare stomacul! Uf, ceva scarbos se va intampla…”



Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu