luni, 7 septembrie 2015

68. Teroare la Festivalul Mangalis - Ultima parte

Comisarul Lazarius, doctorul Costache si Maiorul Cotofana stateau fiecare pe cate un scaun. Ceilalti, Oana Filimon, Melania, Dolittta Vas si alti cantareti de la Mangalis, Gavriloiu, niste dansatori, si ultima, Cora Scoica, care si acum asculta muzica la casti. 

- Domnisoara Cora, opreste muzica, si asculta atenta ce se vorbeste, o mustra Lazarius. Will, colegul ei de scena, ii facu semn si el sa il asculte pe comisar, asa ca nervoasa, Cora isi opri telefonul si isi scoase castile micute din urechi. 

- O sa fiu scurt, nu o sa vorbesc mult ca detectivii Agathei Christie. In primul rand pentru ca imi este foarte foame si foarte somn, nu stiu exact ce voi face cand voi ajuge acasa, daca voi... Dar deja vorbesc prea mult... Sa incep prin a ii ruga pe colegii mei, domnul Doctor Costache si adjutantul meu, maior Cotofana, sa isi expuna la inceput teoriile lor.

Maiorul Cotofana, tremurand un pic, se uita rugator in ochii sefului sau. Se pare ca vroia sa termine cat mai repede aceasta sarcina, si vroia sa vorbeasca el primul ca sa scape de stress. Comisarul incuvinta.
- Hmm. Da. Buna seara. Pe baza probelor, marturiilor si aaa, asa mai departe... motivelor, alibiurilor.. hm... Eu cred ca cea care a savarsit aceste crime este Cora Scoica.
Cora isi muta scaunul cativa centimetri si toti ochii se intoarsera la ea.
- Bun. Mai departe, zise Comisarul. Domnule Costache?
- Da. Trebuie sa spun si eu... Desi stiu ca dumneata ai solutia... Hm.. Ok... Eu cred sincer ca ucigasa este doamna Melania! Avea suficiente motive sa ucida aceste persoane, si in mod special pe sotul, pe fostul sot... si pe noua lui iubita!
Melania incerca sa deschida gura sa nege probabil vehement cele spuse de doctor, dar comisarul, o opri cu un gest elocvent. 
- Liniste. Acum va voi spune eu cum au stat lucrurile si cine este criminalul!

Se stie ca orice crima are ca motiv banul sau dragostea. In aceasta poveste murdara de la Festival, cine a savarsit aceste crime, caci este vorba despre o singura persoana, a avut doua motive: si banii si dragostea. 
Aceasta persoana a inceput sa fie drastic verificata de Veronica Popescu, "doamna de fier" a Festivalului, care stia tot ce misca. Veronica a amenintat persoana care a ucis-o, ca dupa incheierea primei seri, acest om, el sau o ea, va fi dat afara pentru ca nu isi facea treaba ca lumea.. nu conteaza pentru voi acum ce meserie avea sau are aceasta persoana, poate ca este densator sau bucatar sau cantaret,,,. Persoana trebuia sa ramana la Festival tot acest timp, pentru ca intentiona sa fure toti banii pe care abia in ultima seara, la Cina Caritabila, s-ar fi strans intr-un mare recipient, care ar fi disparut. Pe de alta parte, ucigasul Veronicai, intentiona si altceva. Era indragostit de ani intregi de o fata, de o fosta amica, care acum devenise vedeta. Persoana respectiva nu putea fi castigata decat eventual, credea acest om - si acum v-ati dat seama ca ucigasul este un barbat ... - cu bani... Dar eroare, banii nu o atrageau pe aceasta persoana... Cum putea oare sa o mai determine sa fie a lui? Salvand-o de la ceva teribil... Cum ar fi o crima... Din acest motiv, el a amplasat pastilel cu care a ucis-o pe Veronica in geanta unei persoane... Cand acea persoana ar fi fost intrebata, de exemplu azi, cand s-au descoperit pastilele in geanta cuiva din aceasta incapere, unde a fost in dimineata zilei in care a murit Veronica, si s-ar fi aflat ca aca persoana, in loc sa fie plecata din tara, era deja la mare, toti ar fi crezut-o vinovata... Dar acest barbat ar fi spus:  "Nu avea cum sa ii ucida EA, pentru ca si atunci, si atunci, a fost cu mine...."

Dinspre partea suspectilor se auzira murmure si toate lumea se foia pe scaune. 

Unul dintre dansatori, cel care descoperise cadavrul lui Iuri, se ridica nervos.
- Poate sunt paranoic, dar am senzatia ca vorbiti despre mine, domnule politist sau ce sunteti dumnevoastra! Ei bine, gresiti, nu eu sunt cel care...
- Liniste! Da, ai dreptate! Esti paranoic! Stai jos.
Dansatorul, inca tremurand, se aseza la loc, parca un pic mai linistit.

- Sa revin, si sper sa nu ma mai intrerupa nimeni! 
Asadar, totul parea perfect... Dar... cineva a inceput sa il suspecteze. Si acel cineva era micuta si plinuta Ana... Ana a vrut sa se consulte cu altcineva, cu amantul ei... Iuri!
- Doamne fereste! A avut-o si pe urata aia! urla fosta sotie!
- Liniste doamna! Despre morti numai de bine!
- Ce telenovela... a groazei... cugeta doctorul Costache, ingandurat.

- Sa revin., spuse comisarul. Criminalul a auzit discutia purtata pe puntea - scena Mangalis despre faptul ca el este banuit. Asadar doua alte persoane trebuiau sa moara. Si foarte rapid. L-a ucis mai intai pe Iuri, pentru ca avea cum si pentru ca s-a gandit initial, fiindu-i mila, probabil de Ana, ca o sa o sperie. Se gandea ca vazand cum a murit amantul ei, sa uite tot, sa taca din gura. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat... De fapt a fost un ghinion, caci Luciana, iubita oficiala a lui Iuri, a descoperit aventura celor doi, aaflat totul din telefonul barbatului, pe care ucigasul a omis sa il distruga, si l-a asat la locul crimei. Prima greseala. Astfel, seara tarziu, inainte sa ajunga in camera de hotel alaturi de colega sa, Oana, Ana a trebuit sa suporte, chiar laiesirea de pe vaporul-scena, tipetele Lucianei... Discutia a fost auzita evident auzita de criminal... Desi Ana nu i-a marturisit, probabil  ca i-a marturisit, caci nu vom stii niciodata, cine crede ea ca este criminalul, ucigasul s-a gandit ca daca iar stiu doua femei, este posibil ca pielea lui sa fie pusa in joc, si a lasat mustrarile de constiinta, si le-a ucis... 
- Dar whisky-ul otravit? intreba Oana.
- O sa ajungem si la asta...  Am zis sa nu ma fiu intrerupt! Criminalul a ucis-o inspre dimineata pe Oana. Cum avea probabil acces la bucatarie, a luat satarul si i-a despicat capul. Probabil a ademenit-o cumva afara... Iar pe Luciana a ucis-o probabil dupa asta, si a aruncat-o in mare. Unde a fost gasit de Cora... 
Toata lumea se uita acum din nou la Cora. 
- Donisoara Cora, verfica te rog geanta ta. AI ceva care nu iti apartine?
- Da, o cutiuta verde cu ceva in ea...
- NU o deschide. Pot sa spun exact ce este in ea. Sunt pastile de cianura. Evident nu iti apartin, dar cum ai pus mana pe cutiuta, amprentele tale sunt pe ea. ... Dar stim ca ti-au fost plantate... Sa mergem mai departe.. A, Cora, stai linistita, nu tu esti criminala...Cora Scoica este unul dintre motivele criminalului sau criminalei.

Cora rasufla usurata si zambea, pentru prima data dupa trei zile.

- Pai nu ati spus pana acum, intreba Oana, extrem de deranjata, ca acest criminal este un barbat?
- V-am dat de inteles, dar poate ca este o femeie lesbiana. Nu-i asa doamna Oana ca va plac fetele?
Oana se ingalbenise.
- Pai... uneori... dar nu,nu sunt eu criminala! Va jur! Oana incepu sa planga.
- Dar poate fi si altcineva... spuse doctorul Costache. Poate fi un domn care lucreaza cu ea, si care este indragostit de ea, poate fi colegul de trupa, Will!
- Doamne iarta-ma! Nu sunt eu! urla disperat barbatul cu ochii iesiti din orbite.
- Dar ca sa terminam cu sarada asta, mai ales pentru ca, repet, mor de foame si mi-este foarte somn, o sa va spun eu cine este criminalul. O persoana cu un caracter oribil. Un om mic si rau. Un om invidios, frustrat. Libidinos si scarbos. Si cum chipul este oglinda sufletului, vi-l prezint pe Gavriloiu! 
In acel moment Gavriloiu se prabusi mort, jos de scaun.

Doctorul Costache il examina rapid.
- Cianura. Probabil ca a luat-o acum cateva secunde, maxim 10-15, atunci cand si-a dat seama ca urma sa ii pronunti numele... E de ajuns cateva picaturi, 5-6 picaturi poate, ca sa mori in 10 secunde...


- Domnule Comisar, ati spune ca ne veti spune ce este cu whisky-ul otravit...
- Nu era otravit. Era whisky original... Dar pisica pe care ati vazut-o langa ce ati varsat dumneavoastra, avea 18 ani. A murit de batranete. Acestea fiind zise, o sa chem garzile sa faca curat pe aici, spuse el aratnd corpul neinsufletit al lui Gavriloiu. Eu va doresc noapte buna, si eu ma duc spre casa. 
SFARSIT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu