duminică, 8 februarie 2015

29. Moartea canta rock


Piata Romana din Bucuresti era mai aglomerata ca niciodata. Mii de tineri nervosi, imbracati in geci de piele si jeansi rupti, inarmati cu sticle de alcool, jointuri, dar si cu pancarte cu mesaje dure, marsaluiau de cateva ore bune de la ASE pana aproape de Universitate. Blocul turn, locul unde megastarul isi daduse sfarsitul, era insa pur si simplu asaltat de sute de tineri veniti din toata tara care tipau si fredonau cantecele trupei.

***
Totul a pornit de cand, in urma cu mai mai multe ore, DJ-ul unui club bucurestean, DJ Zomby, a oprit muzica si a anuntat lugubru: “Buna seara. Tin sa va anunt o veste trista. Este doliu in lumea rock-ului romanesc! Basistul trupei Froggues, Marky Pop, a fost gasit mort in apartamentul sau, in urma cu doua ore. Am citit de pe www.cuk.tv, cel mai informat site, si vad ca deja stirea se raspandeste. Deci nu e farsa, din pacate. Sa pastram un moment de reculegere in cinstea celui mai adevarat rock-ar…”
Urlete de durere au izbucnit in club, pentru ca mii de fete din toata Romania erau indragostite de frumosul si rebelul Marky, cel care avea parul negru ca abanosul si ochii albastri, si peste 30 de tatuaje, pe numele lui real Marian Popa. Ce sa mai spunem de cele cateva de sute de femei cu care Marky avusese cate o aventura, sau de cele 10-12 de tinere, cu care se vedea. Toate erau la un pas de sinucidere!

Cea mai trista dintre toate a fost, desigur, Anca Margarit, iubita oficiala si fata primarului. Anca si Mike trebuiau sa se casatoreasca peste o luna. Anca se pregatea de nunta inca din luna ianuarie.
Putini stiau ca Anca, logodnica lui Mike, era insarcinata. Stiau doar trei persoane: Anca, Mike, si adevaratul tata al copilului, colegul de trupa al lui Mike, Florin zis Tobe – bateristul.
Dar Florin nu avea curaj sa spuna la nimeni. Daca nu ar fi fost Mike, el nu ar fi trait. Mike il salvase de la moarte, cand singur si disperat, incercase in urma cu doi ani sa isi taie venele din cauza unei tipe.
______________________________________
Florin era distrus. Iesise cu fosta iubita in oras, cu gandul sa se calmeze dupa trista veste privind moartea lui Mike, dar mai rau isi facea. Era mort de beat. Desi, nu era asa de beat. Altii, in jurul lui erau si mai si. Se aseaza la o terasa. Nu isi amintea si nici nu isi dorea sa isi aminteasca ce facuse in ziua aia. Desigur undeva bause ceva , desigur cantase ceva. Se aseaza la o terasa. Undeva, langa el, lumea se agita, incepeau noi vieti, noi povesti de dragiste.
O fetita tipa: Mami, mami. Isterica, de cateva ori.

Apoi cineva ii intinse in fata niste desene. De fapt erau niste carti postale, sau cam asa ceva. Era un pusti. Maxim de vreo 12 ani. Cineva spunea in spatele lui: O sa inceapa sa ploua. El se uita la baiatul cu cartoanele. - Nu le-ai facut tu! - Ba eu le-am facut domnule... Partenera lui avea o problema cu masa. Masa la care stateau se tot misca. Era ceva sexy dar si enervant in felul in care se tot misca.
 - Te rog, poti sa vii sa o aranjezi? O roscata bronzata si planturoasa imbracata in alb si negru ca toate chelneritele de pe fata pamantului, se aseaza in genunchi ca sa aranjeze masa. Bineinteles ca nu reusi. Bruneta de langa Florin se uita la ea cu mila, apoi observa ca privirea barbatului beat din fata ei devenise interesata. Ceva de genul cum privesti o placinta cu carne care se infoaie in cuptor.
 - Lasa, rezolv eu.
Scoase o geanta transparenta si de acolo o agenda din care trase cam 6 pagini. Le indoi in 2, apoi 4, apoi in 6, apoi in 8. Facuse un patrat destul de plin si il aseaza fara sa se agite deloc sub piciorul maesei. De fapt nu masa lor avea probleme, ci patratele nelegiuite, deloc simetrice din Centrul Vechi.
- Gata! - Te iubesc! - Si eu. ii spuse ea, usor circumspecta. - Te iubesc pentru ce ai facut cu masa. Se auzea cum el tranteste, special pentru a fi vazut, admirat, vizualizat, paharul de masa. "Clar, vrea sa fie admirat. Doar e vedeta…", se gandi un chelner inalt brunet, care se mai gandi, printre altele, ca ce bine a fost ca nu a baut nimic in acea zi.
Fata nu intelegea de ce naiba mai sunt prosti care sa cumpere niste prostioare de la pustii care au ceva de vanzare. Poti sa ai chibrituri, papusi, flori, orice, si totusi, de cand e lumea si pamantul, se gaseste cate un betiv, sau cate o fata milostiva, care sa iti admire porcaria pe care o ai de vanzare si sa ti-o cumpere. Ei pur si simplu nu ii placea chestia asta. Ciuli urechea la discutia dintre Florin si baietel. Deja era o discutie care seamana usor cu romanele lui Dickens, sau Balzac. Adica un nene mai in varsta care ii da lectii unui pustiulica fara mustata.
- Bravo... daca asta faci, atunci esti mare... Femeia de langa el de la masa, il privea si nu spunea nimic. Isi fuma tigara. Probabil ca fierbea inauntrul ei. Pentru ca stia ca pentru ca sa sea dea mare in fata unor anonimi, in fata unor pusti corditi, el le-ar fi dat cateva euro. Ceea ce si facu. Baietii plecara.
 - Ce faci frumoaso? Vrei sa ne dam in carusel? Ea nu raspunse. Se gandea la haine noi, la bani, la masini, la faima, la cainele ei care statea singur in casa in timp ce el isi batea joc de timpul lor.
 - Ellena!
 - Lasa-ma sa fumez, iti spun!
- Hmmm... Urmara cateva momente de liniste. Masa se zgudui, lui ii trebuira cateva momente paraliptice ca sa se ridice de la masa si sa se duca spre toaleta. Seara era frumoasa. Era o seara de vara perfecta pentru un nou inceput. Era o seara calda, dupa multe seri cu ploi. - Mamamaaa! era un baiat care miorlaia in mijlocul strazii. - Bai frate, cum dracu am nimerit fix pe strada cu toti oligofrenii de copii?! Urasc copiii! gandi el. 

________________________________

Nicoleta studia pentru examen. Era foarte stresata. Fumase peste 3 pachete de tigari in trei ore. O usturau ochii de atata citit. Dar trebuia sa ia nota maxima, altfel va avea probleme cu tatal ei.
Trioxidul de arsen este un compus anorganic cu formula As2O3. Este un compus important al arsenului din punct de vedere comercial și este principalul precursor pentru alți compuși de arsen, incluzând compuși organo-arsenici. Aproximativ 50 000 de tone sunt produse în fiecare an. [2] Utilizările sale sunt controversate, deoarece toxicitatea compușilor de arsen este ridicată.
Arsenic este o denumire frecvent folosită pentru trioxidul de arsen sau anhidrida arsenioasă. Este cunoscut și sub denumirile populare alternative de șar, săricica, șoricioaică, șoriceasă. (În prezent termenul este rar folosit în limba română pentru a denumi elementul chimic arsen.)

Arsenicul este cunoscut din antichitate. În Roma antică era folosit ca depilator pentru îndepărtarea părului de pe organele genitale.
Arsenicul a intrat în istorie ca otravă folosită în scop criminal. Celebra familie Borgia folosea această otravă pentru înlăturarea adversarilor politici. Ei au elaborat chiar o metodă eficientă de otrăvire indirectă, prin introducerea de arsenic timp de câteva luni în stomacul unui porc, care era ulterior sacrificat, carnea sa devenind otrăvitoare pentru cei care o consumau. Amănunte despre această metodă nu sunt cunoscute nici în prezent. În limba latină folosirea toxicului pentru eliminarea adversarilor fără vărsare de sânge era numită coniuratio pulveraria[3]. O otrăvire de acest gen a fost folosită în anul 1590 contra prințului Jakob III (Baden-Hachberg). Crima nu a putut fi dovedită timp de secole, pentru că în secolul XVI nu existau metode de depistare a otrăvirii cu arsenic (toxicul nu putea fi depistat la cadavru, când nu era folosit în doze masive). Arsenicul a continuat să fie folosit în scop criminal până în prima jumătate a secolului XIX. După anul 1832, când chimistul englez James Marsh a descoperit prima metodă de depistare a arsenicului, numărul acestor otrăviri criminale a scăzut considerabil.
______________________________________
Oana Popa, sora lui Marian zis Mike s-a trezit de dimineata, a cautat pe Internet ceva, apoi s-a imbracat rapid, si a plecat in oras. Peste 20 de minute de afla la Unirea, si batea la usa celui mai bun prieten de-al ei din copilarie: Robert Marinescu. Robert picase la Drept, apoi la Politie. Dar nu se lasase batut. Urmase niste cursuri, isi luase un atestat si acum devenise detectiv particular. Unul din cei peste 300 din Bucuresti.
-         Buna ziua.
-         Buna ziua, ii raspunse un domn cu parul grizonat, cu ochelari, serios, si foarte scortos.
-         Eu sunt, Oana!
-         Cine?
-         Oana… Oana Banana! Oana Popa! Din scoala…
-         Vai Oana, ce faci?! Sa nu te recunosc! Ce frumoasa esti! Ce faci aici?
-         Am nevoie sa ma ajuti. A murit fratele meu: celebrul Mike!
-         Vai, sa stii ca m-am gandit ca il stiam de uneva, cand am auzit tragedia…
-         Ma ajuti?
-         Cu ce mai exact?
-         Sa stiu de ce a murit!
-         Au anuntat la un post TV ca probabil din cauza inimii, a suferit un atac de cord… droguri amestecate cu alcool! Nu stiai; tocmai tu, sora lui?
-         Stiu ce au zis de la Politie, dar nu este adevarat! Mike mi-a spus in urma cu 3 zile ca se lasa de baut, si il stiam ca este determinat. Stiam si de ce vrea sa se lase!
-         Poate s-a razgandit…
-         Nu! Cat despre droguri, nu prea lua, foarte rar, si foarte slabe, si doar cand intra pe scena. In casa, singur, niciodata…!
-         Ce vrei sa spui?
-         A fost omorat. Ma crezi?
-         … Te cred. O sa te ajut!
___________________________________

Nicoleta era foarte fericita. Luase cea mai mare nota.
Proprietățile toxice ale arsenicului au fost folosite în decursul istoriei și în scopuri militare. Astfel, în Evul Mediu se folosea fumul toxic produs prin arderea arsenicului. Izvoare istorice de la începutul secolului XV menționează fabricarea unor ghiulele în componența cărora intra și oxidul de arsen. Într-un Manual de artificii din a doua jumătate a secolului XV, editat la Berlin, sunt descrise grenade de mână cu arsenic și alte proiectile cu emisie de gaze și vapori toxici.
_________________________________

-         Oana!
-         Buna Robert. Ai gasit ceva?
-         Da, am gasit o pista. Poti sa imi spui ceva. Am vazut la televizor ca logodnica fratelui tau se fereste sa vorbeasca in public, da numai declaratii scrise, si isi acopera cu mana gura cand este filmata. Nu cred ca din timiditate. Am descoperit intr-o fotografie paparazzi ca are un dinte spart. Nu a apucat sa si-l repare?
-         Nu, a tot amanat. Mi-a spus ca ii este frica sa mearga la dentist daca este insarcinata. Si stiu ca i-a zis lui Marky sa se duca in locul ei.
-         Si mai am o intrebare. NU cumva ti-a spus ca a pierdut copilul?
-         De unde stii? Chiar acum cateva minute am vorbit cu ea, si mi-a spus plangand vestea asta, dar m-a rugat sa nu o fac publica, decat eventual dupa mai mult timp, ca nu vroia iar sa fie in atentia mass-mediei.
-         Am inteles.
-         Are legatura cu cazul?
-         Are o mare legatura. Nicoleta asistenta mea, mi-a spus ca una din otravurile care nu lasa urme in organism este arsenicul. Ea studiaza la Master despre asta.
-         Nu am inteles…
-         Cumva in ziua mortii lui Marky a fost la dentist? La dentistul logodnicei lui?
-         Imi aduc aminte ca mi-a spus vag ca are o programre la doctor. Stiam insa ca el avea probleme cu spatele, si se ducea des la Dr. Mihaileanu… Dar nu am verificat…
-         Da-mi telefoanele celor doi docori. Ai dentistului si al lui Mihaileanu. Si nu mai vorbi nimic cu Anca Margarit! Pana nu te sun eu!
-         Pai am deja intalnire cu a la cafeneaua ei… De fapt, uite chiar am intaziat…Ma vad cu ea, dar nu ii spun nimic despre ce am vorbit!
Oricum, mi se paruse ciudat ca zilele trecute imi ceruse semnatura, am intrebat-o pentru ce si a zis ca vrea sa ii faca o supriza fratelui meu...
-         A simtit ca esti o amenintare pentru ea... Doamne, te-am salvat de la moarte! Vroia sa te otraveasca. Apoi ar fi scris o scrisoare prin care spui ca te-ai sinucis de durere pentru Marky! Stai in casa, si asteapta telefonul meu!
-         Tu vorbesti serios?! Doamne…ne nenorocita! Deci ea l-a omorat si pe Marky! Ok, promit, stau in casa!
-         O sa vorbesc cu presa, pentru ca vreau sa o prind in capcana. Mai ales la relatiile ei…
__________________________________________

Peste trei ore, la un post de televiziune cunoscut din Romania:

“Bomba in show biz! S-a dat de gol! Criminalii lui Marky au fost descoperiti! Un mesaj anonim si o inregistrare telefonica ne-au parvenit acum la redactie. Din el rezulta ca ucigasii sunt: logodnica starului, Anca Margarit, si dentistul acesteia, care l-au otravit cu arsenic, pus intr-o plomba temporara. Anca Margarit a cedat psihic si a recunoscut crima in direct la postul nostru de televiziune.  Tanara a recunoscut ca mai avea o relateie in paralel cu un coleg de trupa al lui Marky, cu Florin- Tobe, dar ca acesta vroia sa o paraseasca, dar sa paraseasca si trupa, dar si Romania. Ceea ce era de neconceput pentru Anca Margarit, care investise bani in proiect si era extrem de indragostita de amant. De altfel, in urma mortii fostului ei logodnic, Anca s-ar fi ales cu foarte multi bani, din drepturi de autor. Acest lucru nu se va mai intampla insa. Cei doi complici risca inschisioare pe viata. Vom reveni cu amanunte!”
FINAL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu